Print

Mosman Place

 

Client Brief

The client is concerned by the apparent importance of the surrounding buildings and would like a design which reduced their impact and made the garden feel more secluded.The client has requested a garden that contains an herbaceous border as the central feature. The garden should also, if possible, contain an area for woodland species.

Site Assessment

The site is east facing and falls away from the house with a drop of about half a metre. The site is on the top of a hill so has some exposure to wind from all directions, but particularly the south. Local topography is such that winds from the prevailing westerly direct are also funnelled across the garden from the south. Consequently, the site is not a frost pocket. The soil has a pH of 5.5, and is a silty loam with no drainage problems.

The site has a 1.7m tall granite wall along the north boundary and a 1.4m tall privet hedge along the southern boundary. Across the end of the garden is a old shed and greenhouse which are in very bad state of repair.

The garden was laid out by the previous occupant in a traditional design with a straight border along the south-facing wall, edged with a path and a concrete path along the privet hedge and a lawn in the centre. This has the effect of sweeping the eye straight out of the garden to the buildings 20 to 30 m from the end of the garden and is contributing the client’s impression of the importance of surrounding buildings.

The border is stocked with climbers, shrubs and fruit trees, all of which are worth retaining, although some will need to be moved. The apple and pear trees were originally intended to be grown as cordons but insufficient pruning over a number of years by the previous occupant has made them more like small trees at an angle.

Design Idea

The main philosophy behind the design is to hold the eye in the garden, whilst emphasizing the good points outside the garden.

In the new design the old shed and small greenhouse were replaced with a new larger greenhouse chosen to have less impact in the garden. To increase selculsion trellis was added to the top of the granite wall between the fruit trees and the house and the exisiting climbers were trained over it. Addionally, the fruit trees were pruned to rejuvenate them and attain greater height to further improve seclusion. The path was removed and a new border created by shaping of the lawn thus  keeping the focus in the garden. The new border was planted with a range of herbaceous plants. A new woodland border was added (out of shot).


 

 

Copyright 2011 Heather Dale Garden Design, Burnbrae Farmhouse, Park, Banchory, Aberdeenshire, AB31 5HH

Designed by Free Joomla Templates